Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik malinowy z jogurtów

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 150 g
czekolada gorzka 50 g
masło 50 g

Masa malinowa

jogurt grecki 500 g
maliny świeże 400 g
śmietana 30% 200 ml
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 łyżeczek
woda gorąca 1/2 szklanki

Krem śmietankowy

śmietana 30% 200 ml
serek mascarpone 2 łyżki
cukier puder 1 łyżka
wiórki kokosowe do ozdoby

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik malinowy z jogurtów

Herbatniki mielimy w malakserze. Czekoladę roztapiamy razem z masłem i dodajemy do herbatników. Mieszamy i wykładamy na dno tortownicy o śr. 24 cm, dobrze dociskając.
Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia. Maliny miksujemy blenderem na mus, następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek . Dodajemy jogurt grecki oraz cukier puder, mieszamy. Dodajemy powoli do masy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą malinową. Wylewamy delikatnie masę jogurtowo-malinową na ciasteczkowy spód. Zostawiamy na ok. 1 godz do stężenia.

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder.
rozsmarowujemy na górze ciasta i posypujemy kokosem ( u mnie przypieczony na patelni).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 25.01.2017 12:36
pyszny deser
Motorek 25.01.2017 09:33
smaczne ciasto
Beatris 23.01.2017 16:28
Wygląda pysznie, przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak