Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Na dwóch łyżkach masła klarowanego szklimy drobno posiekaną cebule oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz papryką chili. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor.
Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w małym garnku, zdejmujemy z palnika i dokładamy mąkę. Dokładnie rozprowadzamy i stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Przekładamy ponownie na palnik i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodajemy duża garść posiekanej natki pietruszki
W wysmarowanej tłuszczem formie układamy kolejno makaron, warzywa kurczaka. Całość polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 25 minut.