Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowo - czekoladowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt
jajko 7 szt
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
mąka tortowa 1,5 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól
Krem:
śmietana 30% 800 ml
fix do śmietany 3 op
cukier puder 3 łyżki
krem czekoladowy
czekolada gorzka 2 tabliczki
śmietana 30% 500 ml
śmietana 2 op.Śnieżka w proszku
czekolada mleczna 2 szt
dżem z owoców leśnych 1 słoik
orzechy posiekane
Krem: 1 .Dr.Oetkera śmietankowy
róże do dekoracji
herbata owocowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowo - czekoladowy

1.
Biszkopt Sposób wykonania.;Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier + cukier waniliowy.Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą,delikatnie łączymy z masą białkową.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm ,pieczemy 40 - 50 min , najlepiej do suchego patyczka.w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm wtedy biszkopt nam nie opadnie, wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.
2.
Krem śmietankowy - Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy
, Krem czekoladowy - Śmietanę podgrzewamy dodajemy połamane czekolady ciągle mieszając aż czekolada sie rozpuści .Włożyć do lodówki na całą noc .Do masy czekoladowej wsypać śmietanki Śnieżki i zmiksować .
Orzechy rozgnieść wałkiem
Herbatę ugotować i ostudzić ( do nasączenia biszkoptu)
3.
Spodni blat nasączam herbatą ,następnie smaruje dżemem nakładam masę śmietankową ,nakładam drugi blat nasączam znowu herbatą nakładam krem czekoladowy nakładam trzeci blat.Dociskam .Cały tort smaruje kremem śmietankowym zrobionym według przepisu na opakowaniu , boki tortu obkładam rozdrobionymi orzechami.Tort ozdabiam ozdobami ,różyczkami oraz ubitą śmietaną i koralikami. Tort schładzamy w lodówce przynajmniej 3 -4 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 23.05.2017 20:03
Dziękuję;)
Motorek 27.01.2017 12:48
piękny torcik
Bożena Matuszczyk 26.01.2017 11:21
Ślicznie dziekuje za wspaniałe komentarze.;)
gusia1000 26.01.2017 00:17
Znakomity tort.
Babeczka35 25.01.2017 13:34
Ślicznie wygląda.
Madzai 25.01.2017 13:30
Wspaniały a i okazja zacna :)
ania2610 25.01.2017 13:06
pięknie wyszedł!
gosia56 25.01.2017 10:37
super torcik;)
Ola1984 25.01.2017 10:30
Piękny i bardzo apetyczny torcik :)
Agnieszka-87-25 25.01.2017 10:02
bardzo ładny
Ewelina1991 25.01.2017 09:08
fantastyczny tort
Krystyna32 25.01.2017 08:05
piękny tort
MonikaW 25.01.2017 07:51
śliczny tort
Franciszek 25.01.2017 01:04
dobry do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak