Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowo - czekoladowy
Biszkopt Sposób wykonania.;Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier + cukier waniliowy.Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą,delikatnie łączymy z masą białkową.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm ,pieczemy 40 - 50 min , najlepiej do suchego patyczka.w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm wtedy biszkopt nam nie opadnie, wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.
2.
Krem śmietankowy - Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy
, Krem czekoladowy - Śmietanę podgrzewamy dodajemy połamane czekolady ciągle mieszając aż czekolada sie rozpuści .Włożyć do lodówki na całą noc .Do masy czekoladowej wsypać śmietanki Śnieżki i zmiksować .
Orzechy rozgnieść wałkiem
Herbatę ugotować i ostudzić ( do nasączenia biszkoptu)
3.
Spodni blat nasączam herbatą ,następnie smaruje dżemem nakładam masę śmietankową ,nakładam drugi blat nasączam znowu herbatą nakładam krem czekoladowy nakładam trzeci blat.Dociskam .Cały tort smaruje kremem śmietankowym zrobionym według przepisu na opakowaniu , boki tortu obkładam rozdrobionymi orzechami.Tort ozdabiam ozdobami ,różyczkami oraz ubitą śmietaną i koralikami. Tort schładzamy w lodówce przynajmniej 3 -4 godziny.