Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki/naleśniki żołędziowe z miodem, cynamonem i konfiturą
Białko ubić na sztywną pianę i powoli połączyć z ciastem.
Dodać masło/olej kokosowy oraz szczyptę sody.
Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty.
(Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.)
Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek) lub wylewać więcej - na naleśniki.
Obie wersje placków należy smażyć z obu stron - do lekkiego zarumienienia się i podawać bezpośrednio po przygotowaniu - z ulubioną konfiturą.
(Na zimno również świetnie smakują.)
(*) Do smażenia bez tłuszczu powinna być patelnia dobrej jakości z nieprzywieralnym dnem.