Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta kiszona zasmażana z soczewicą i boczkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 600 g
soczewica czerwona 300 g
boczek wędzony 100 g
cebula biała średnia
ząbek czosnku
Smalec wieprzowy
Pieprz czarny mielony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 4 duże
Liść laurowy suszony Prymat 2 średnie
papryczka chili suszona do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku

Porada

Podawać jako dodatek do obiadu albo zastosować jako farsz do pierogów, krokietów i pasztecików.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kiszona zasmażana z soczewicą i boczkiem

Kroki postępowania

1
Zalać wrzątkiem, dodać suszoną ostrą papryczkę, liście laurowe i ziele angielskie. Ugotować do miękkości.
Krok 1 - Kapusta kiszona zasmażana z soczewicą i boczkiem foto
2
Czerwoną soczewicę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i zalać wrzątkiem bez soli!
Gotować 7 minut i odcedzić.
Krok 2 - Kapusta kiszona zasmażana z soczewicą i boczkiem foto
3
Połączyć z odcedzoną kapustą.
Krok 3 - Kapusta kiszona zasmażana z soczewicą i boczkiem foto
4
Na patelni usmażyć posiekaną cebulę i boczek - dodać do kapusty.
Doprawić do smaku.
Krok 4 - Kapusta kiszona zasmażana z soczewicą i boczkiem foto
5
Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą aby ją lekko odkwasić.
Krok 5 - Kapusta kiszona zasmażana z soczewicą i boczkiem foto
6
Całość przesmażyć do odparowania i lekkiego zrumienienia na smalcu.
Doprawić przed podaniem.
Krok 6 - Kapusta kiszona zasmażana z soczewicą i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak