Przepis i sposób przygotowania na: Torcik dla siostrzenicy Lenki.
Biszkopt - białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną piane do ubitej piany dodawać ciągle ubijając na przemian żółtka i cukier,.Mąkę wymieszać z kakao mąką ziemniaczaną ,z proszkiem do pieczenia i sodą delikatnie połączyć z masą jajeczną
2.
.Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia .Pieczemy 40 min.do suchego patyczka . Po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystudzenia,po wystudzeniu kroimy na 3 blaty. ( tortownica o średnicy 28 cm.)
3.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy ,ciągle ubijając dodajemy porcjami ser mascarpone.
4.
Spodni blat nasączmy sokiem z cytryny połączony z wodą i cukrem, smarujemy dżemem z czarnej porzeczki ,nakładamy cześć masy śmietankowej,
5.
Nakładamy 2 blat nasączamy sokiem, smarujemy dżemem nakładamy część masy śmietanowej przykrywamy ostatnim 3 blatem dociskamy
6.
.Cały tort smarujemy resztą masy śmietanowej ,boki obsypujemy kokosem górę tortu dekorujemy owocami i ozdobami według własnego uznania
Tort wkładamy do lodówki na 4 -5 godzin.