Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z czerwonej soczewicy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona 500 g
marchew 2 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 zabki
koncentrat pomidorowy 3 lyzki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 ziarna
Owoc jałowca cały Prymat 3 ziarna
kolendra mielona 1 lyzka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 lyzka
Papryka słodka mielona Prymat 1 lyzka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 lyzeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 lyzeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat pol lyzeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z czerwonej soczewicy

Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy przez 2 min przez cały czas mieszając. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Soczewice płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do warzyw i podlewamy wodą. tak aby cala soczewica była przykryta. Gotujemy do miękkości warzyw. W razie potrzeb dodajemy wodę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy potrawkę do smaku chili, solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.02.2017 17:45
ja w tym tygodniu sama zjadłam pół kg soczewicy ;) po ugotowaniu była jej masa, więc robiłam z nią trzy dania :)
olkaaa 10.02.2017 11:24
muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak