Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z żołądków drobiowych

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żołądki drobiowe 1 kg
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/3 szt
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól
pieprz
Kucharek przyprawa do potraw
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
sos pieczeniowy 1 szt
ząbki czosnku 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z żołądków drobiowych

Kroki postępowania

1
Żołądki oczyszczamy i myjemy. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą, tak żeby były całkowicie przykryte.
Krok 1 - Flaczki z żołądków drobiowych foto
2
Dodajemy ziela i liście, oraz przyprawiamy solą i Kucharkiem.
Gotujemy na małym gazie pod przykryciem, aż będą miękkie.
Krok 2 - Flaczki z żołądków drobiowych foto
3
Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w małą kosteczkę marchewki. Dorzucamy jeszcze pokrojoną pietruszkę i seler (ja miałam mrożone).
Całość gotujemy do miękkości jarzyn.
Krok 3 - Flaczki z żołądków drobiowych foto
4
Następnie cedzakową łyżką wyjmujemy żołądki i zostawiamy do przestygnięcia.
Gotowe kroimy w cienkie paski i ponownie wrzucamy do garnka.
Krok 4 - Flaczki z żołądków drobiowych foto
5
W kubku mieszamy sos pieczeniowy z wodą i powoli wlewamy go do garnka z żołądkami.

Całość przyprawiamy pieprzem i przyprawą w płynie.
Krok 5 - Flaczki z żołądków drobiowych foto
6
Obieramy czosnek i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka. Flaczki gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Krok 6 - Flaczki z żołądków drobiowych foto
7
Syte, gęste i mocno rozgrzewające flaczki przygotowane z żołądków drobiowych, podajemy na gorąco.
Krok 7 - Flaczki z żołądków drobiowych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 12.02.2017 17:26
Pyszne, a dawno nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak