Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
mąka 1 szklanka
jajko 1 szt
sól
cebula 1 szt
boczek wędzony 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulą

Kroki postępowania

1
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody.
Krok 1 - Kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulą foto
2
Do ziemniaków dodać mąkę oraz jajko.
Krok 2 - Kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulą foto
3
Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać łyżeczkę soli oraz dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Jeszcze raz wymieszać. Nastawić wodę w dużym garnku, posolić. Wrzucać do wrzącej wody po jednej łyżce ciasta i gotować przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
Krok 3 - Kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulą foto
4
Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, wrzucić cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki i dusić, aż stanie się ona szklista. Podawać kluski polane boczkiem i cebulą.
Smacznego :)
Krok 4 - Kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 13.02.2017 15:54
mniam pysznosci
olkaaa 13.02.2017 13:24
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak