Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowy z małżami i szparagami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi zielone średni pęczek
małże mały słoiczek
pomidory krojone z puszki 1 op.
oliwa z suszonych pomidorów 3 łyżki
cebula szalotka średnia
czosnek 2-3 ząbki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku

Porada

Można podać jako danie na kolację z dodatkiem świeżej bagietki albo z grzankami z bagietki.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy z małżami i szparagami

Na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać posiekany albo wyciśnięty czosnek oraz krojone pomidory z puszki. Zielone cienkie i bezłykowe części szparagów pokroić w grube krążki. Resztę łodyg obrać z włókien i posiekać. Dodać do pomidorów. Dusić z dodatkiem soli ziołowej i pieprzu, aż sos lekko odparuje, a szparagi zmiękną. Na koniec dołożyć maleńkie małże w sosie własnym (najlepiej odcedzone z zalewy) i całość doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Podawać z makaronem albo ryżem jako lekkie danie obiadowe.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 16.02.2017 07:03
super sos, dzisiaj taki zrobię :)
bertpvd 13.02.2017 21:40
fajny sosik
Wafelek2601 13.02.2017 15:43
Ciekawy przepis
2milutka 13.02.2017 14:42
pomysłowy ten sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak