Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki z kuskusem i ziołami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

20 średnich krewetek
1 szklanka kaszy kuskus
pół pęczka koperku
pol peczka szczypiorku
pół pęczka natki pietruszki
pół małej cukinii
1 zielone chili
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
oliwa
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki z kuskusem i ziołami

Cukinię kroimy w małą kostkę i chwilę smażymy, z rozdrobnioną chili. Kuskus robimy wg instrukcji na opakowaniu. Cukinię, chili, gotowy kuskus i wszystkie poszatkowane zioła wrzucamy do miski. Solimy i dodajemy sok z cytryny, odstawiamy. Jeżeli chodzi i o krewetki to miałam do dyspozycji obgotowane. Jakiś czas temu je zamroziłam, dziś rozmroziłam w letniej wodzie. Musiałam je oczywiście najpierw oczyścić. Na początek, ukręcamy im łebki, później obieramy z pancerzy, pozostawiając ogon. Jeżeli nie macie ochoty na zostawianie ogona, możecie go oczywiście także urwać. Później, lekko nacinamy zewnętrzną, górną część krewetki i wyciągamy delikatnie, czarną nitkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojony w plasterki czosnek. Dorzucamy do niego oczyszczone krewetki, chwilę obsmażamy. Wszystko razem mieszamy. Kuskus można jeszcze na koniec skropić odrobiną oliwy extra virgin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak