Przepis i sposób przygotowania na: Tort Komunijny
- tort komunijny z kremem śmietankowym i malinowym,
- krem na bazie serka mascarpone,
- tort wykończony kokosem,
Biszkopt 1:
1. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywną piane z szczyptą soli, następnie dodajemy na przemian cukier z żółtkami ciągle miksując.
2. Mąki mieszamy z sodą oraz proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy z masą jajeczną.
3. Tak przygotowana masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka około 45-50 minut w temperaturze 180. Wielkość formy 24/39 cm.
Biszkopt 2:
1. Pieczemy tak samo tylko około 40 minut do suchego patyczka.
2. Po upieczeniu biszkopty opuszczamy na ziemie z wysokości około 40 cm - wtedy biszkopt nie opadnie. Studzimy.
3. Po ostudzeniu biszkopt 1 kroimy na 2 blaty, biszkopt 2 też przekroiłam na 2 z tym że dolny blat odkroiłam cieńszy, bo wykorzystałam go do innego ciasta.
Krem malinowy:
Gotowy krem malinowy przygotować zgodnie z instrukcją.
Krem śmietankowy:
1. Kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder, a pod koniec ubijania śmietan fixy.
2. Serek mascarpone zmiksować i porcjami dodawać do ubitej śmietany tak, aby nam się wszystko dokładnie połączyło. Tak przygotowana masę wkładamy do lodówki
3. Brzoskwinie odsączamy na sicie i osuszamy rzecznikiem papierowym, kroimy w kostkę a sokiem nasączamy biszkopty.
Składanie tortu:
1. Spodni blat nasączamy sokiem, smarujemy dżemem brzoskwiniowym nakładamy masę śmietanową z serkiem, na masę nakładamy połowę pokrojonych brzoskwiń przykrywamy lekko masą śmietanową i nakładamy 2 blat również nasączamy go sokiem, smarujemy dżemem wiśniowym nakładamy masę śmietanową (trochę masy zostawiamy do dekoracji tortu) nakładamy drugą połowę brzoskwiń lekko je wciskając w masę.
2. Nakładamy 3 blat, dociskamy, w połowie na środku z jednej i z drugiej strony ścinamy biszkopt, aby nadać kształt książki, również boczne boki trochę ścinamy pod skosem formując kształt książki.
3. Cały tort smarujemy gotowym kremem, boki obsypujemy kokosem ozdabiamy według uznania i dekorujemy kremem śmietankowym z serem mascarpone oraz koralikami ozdobami.
4. Gotowy tort włożyć do lodówki przynajmniej na 4 godziny a najlepiej na całą noc.