Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół wołowo-drobiowy z jarmużem i pasternakiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pręga wołowa bez kości 600 g
ćwiartki z kurczaka 2 duże
skrzydełka kurczaka 1/2 kg
jarmuż 100 g
pasternak 2 średnie
marchewka 3 średnie
por młody
seler korzeniowy kawalek
seler naciowy 3 duże łodygi
lubczyk świeży do smaku
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
przyprawa uniwersalna
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa w płynie

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół wołowo-drobiowy z jarmużem i pasternakiem

Kroki postępowania

1
Pręgę wołową zalać zimną wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować wywar prawie do miękkości mięsa.
Krok 1 - Rosół wołowo-drobiowy z jarmużem i pasternakiem foto
2
Dodać skrzydełka i ćwiartki z kurczaka oraz pieprz ziarnisty, seler naciowy i korzeniowy, pasternak oraz jarmuż. Gotować ok 30 minut na niewielkim płomieniu.
Krok 2 - Rosół wołowo-drobiowy z jarmużem i pasternakiem foto
3
Kiedy warzywa zmiękną dodać pokrojony por, gałązki lubczyku oraz marchewki, dodać przyprawę warzywną do smaku. Gotować na minimalnym płomieniu ok godzinę nie dopuszczając do wrzenia.
Krok 3 - Rosół wołowo-drobiowy z jarmużem i pasternakiem foto
4
Kiedy rosół jest gotowy doprawić do smaku pieprzem mielonym, solą czosnkową oraz ew. przyprawą w płynie.
Krok 4 - Rosół wołowo-drobiowy z jarmużem i pasternakiem foto
5
Przed podaniem rosół odcedzić. Mięso i warzywa porcjować do talerzy, dodać makaron i zalać gorącym rosołem.
Krok 5 - Rosół wołowo-drobiowy z jarmużem i pasternakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak