Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z bitą śmietaną i mascarpone

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

herbatniki 200 g
masło 120 g

Masa

masa kajmakowa 400 g
śmietana 30% 300 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 2 łyżki
kakao 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z bitą śmietaną i mascarpone

Kroki postępowania

1
Herbatniki kruszymy przy pomocy wałka. Masło roztapiamy i łączymy z herbatnikami do uzyskania ciasta o konsystencji piasku.
Krok 1 - Tarta z bitą śmietaną i mascarpone foto
2
Ciasto rozprowadzamy cienką warstwą w formie do tarty. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 10-15 minut do uzyskania lekko złotego koloru.
Krok 2 - Tarta z bitą śmietaną i mascarpone foto
3
Bitą śmietanę ubijamy, dodajemy ser mascarpone i cukier puder.
Krok 3 - Tarta z bitą śmietaną i mascarpone foto
4
Na ostygnięty spód ciasta nakładamy warstwę masy kajmakowej, następnie masę śmietanowo-serową. Na wierzchu posypujemy kakaem. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.
Krok 4 - Tarta z bitą śmietaną i mascarpone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 05.02.2017 17:10
bardzo dobra
cookingangelika 04.02.2017 13:33
cudowny lekki deser :)
Ewelina1991 03.02.2017 11:44
dobra tarta
Franciszek 03.02.2017 00:28
dobre do kawy
norweska20 02.02.2017 23:58
moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak