Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z jajkiem w sosie pieczarkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 40 dag
kajzerka 1 szt
jajko 4 szt
cebula 1 1/2 szt
pieczarki 10 szt
marchew 1 szt
śmietana ok 2 łyżki
sól
pieprz
olej
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z jajkiem w sosie pieczarkowym

Mięso umyć i zmielić. Do mięsa wbić jajko i dodać namoczoną i odciśniętą bułkę oraz 1/2 drobno pokrojonej cebuli. Zarobić mięsną masę i doprawić do smaku.

Pozostałe jajka ugotować, obrać i podzielić na tyle części ile wyjdzie nam kotlecików. Odrywać kawałki masy mięsnej, rozpłaszczać na wilgotnej dłoni, nakładać jajko i zawijać pulpeciki. Obtaczać w mące. Wrzucić na wrzącą wodę, może być z kostką rosołową. Można też usmażyć na patelni .
Pieczarki obrać, pokroić w plastry i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać obraną startą na tarce albo pokrojoną w słupki marchew. Razem poddusić. Dodać cebulę i oprószyć mąką. Zalać wodą albo bulionem w którym gotowały się pulpeciki. Energicznie zamieszać. Dodać pulpety, śmietanę i razem chwilę dusić, doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 04.02.2017 23:20
FAJNE DANIE SMACZNE I KUSZĄCE.;)
w mojej kuchni 04.02.2017 18:08
smaczne jedzonko podano
Wafelek2601 04.02.2017 17:56
Bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak