Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy z kremem śmietanowym i lemon curd

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Beza

białko 3
cukier kryszta 180-200 g
szczypta soli

Krem śmietanowy

serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 250 g
cukier puder 1 łyżka

Lemon curd

sok z cytryny 120 ml
skórka z cytryny 2
cukier 160 g
masło 75 g
jajko 2
żółtko jajek 2

Porada

Najlepiej bezy wypełniać kremem zaraz przed podaniem, gdyż chłoną wilgoć i tracą na swojej kruchości.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z kremem śmietanowym i lemon curd

Lemon curd przygotowujemy w kąpieli wodnej. Do garnka nalewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. Szklaną miskę wstawiamy na garnek tak, aby nie dotykała wody. W misce umieszczamy sok z cytryny ze skórką, cukier oraz masła. Wszystkie składniki podgrzewamy do rozpuszczania, co jakiś czas mieszamy. Jajka z żółtkami ubijamy na jasną, puszystą masę. Ubite jajka dodajemy do miski i wszystkie składniki podgrzewamy do momentu, aż krem osiągnie konsystencję rzadkiego budyniu. Krem przecieramy przez sitko i odstawiamy do wystygnięcia. Podczas studzenia mieszamy co jakiś czas. Następnie krem przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce do paru dni.
Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 110 °C. Masę bezową wykładamy na blaszkę, formujemy bezy z lekkim wgłębieniem. W zależności od posiadanego piekarnika, bezy suszymy przez około 2 godziny. Gotowe bezy z zewnątrz będą suche i kruche, z łatwością będą odchodzić od papieru. Przekładamy na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Schłodzoną kremówkę oraz serek mascarpone przekładamy do miski. Następnie miksujemy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Na końcu dodajemy przesiany cukier puder, miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wykładamy na bezy, wierzch wykańczamy Lemon Curd. Deser bezowy przechowujemy w lodówce w plastikowym pojemniku ( szczelnie zamknięty ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 06.02.2017 11:20
Bajeczny deser
Mniam 06.02.2017 11:14
Same pyszności widzę :) Bardzo lubię bezy z cytrynowym kremem ;)
Konczi 06.02.2017 11:01
wyglądają obłędnie
Ola1984 06.02.2017 10:17
Uwielbiam to połączenie :)
ben-ka 06.02.2017 10:15
Marzenie.....uwielbiam bezy!
Malinka 06.02.2017 09:50
Aż ślinka cieknie!!!
Beatris 06.02.2017 09:48
Wspaniały deser, z przyjemnością bym zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak