Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla wnusia Sebusia.
1.
Biszkopt - białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz po jednym żółtku.mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą i delikatnie wmieszać w masę jajeczną.
2.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni około 45 min do suchego patyczka.Po upieczeniu biszkopt studzimy ,dzielimy na 3 krążki.Każdy krążek nasączam sokiem wiśniowym .
3.
Krem śmietankowy z mascarpone - śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Serek mascarpone miksujemy na puch i delikatnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną.. Krążki biszkoptowe nasączam sokiem wiśniowym z dodatkiem soku .
4.
Spodni krążek smaruje dżemem nakładam część masy śmietankowej ,nakładam drugi krążek robię to samo co z pierwszym , nakładam trzeci ostatni krążek,dociskam równam ,cały tort obkładam masą śmietankowo - serową ,boki obkładam zmielonymi orzechami .Górę dekoruje ozdobami i masą śmietakową