Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kuskusem i warzywami
Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 3 min w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i wkładamy brokuła do zimnej wody. Paprykę, pomidora i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół.
W misce układamy połowę kaszki kuskus. Następnie czerwoną paprykę, ogórki konserwowe, oraz połowę pomidorów, kukurydze i połowę różyczek brokuła. Następnie na warzywach układamy ponownie kasze kuskus i pozostałe warzywa. Na wierzchu układamy oliwki.
Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę. Możemy również dodać do sałatki musztardę oraz sos sojowy.
Na suchej patelni podprażamy słonecznik, następnie posypujemy nim wierzch sałatki.