Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z marchewki i czerwonej soczewicy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona 200 gram
marchew 1/2 kg
ziemniak 1 szt
cebula 3 szt
oliwa 3 łyżki
rosół 1 litr
przecier pomidorowy 1 łyżka
oregano 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/3 łyżeczki
pomidory suszone Smak 6 kawałków
sól
pieprz
ziarna sezamu

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z marchewki i czerwonej soczewicy

Kroki postępowania

1
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanej oliwie, a następnie przełożyć do garnka.
Krok 1 - Krem z marchewki i czerwonej soczewicy foto
2
Ziemniaka pokroić w kostkę, marchew w plasterki. Dodać do cebuli.
Krok 2 - Krem z marchewki i czerwonej soczewicy foto
3
Zalać warzywa gorącym rosołem i gotować 15 minut pod przykryciem.
Krok 3 - Krem z marchewki i czerwonej soczewicy foto
4
Dodać dokładnie wypłukaną soczewicę i gotować przez 10 minut.
Krok 4 - Krem z marchewki i czerwonej soczewicy foto
5
Dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut.
Krok 5 - Krem z marchewki i czerwonej soczewicy foto
6
Za pomocą blendera zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone pomidory pokrojone w kostkę i wymieszać. Gotowy krem posypać na talerzu ziarnami sezamu.
Smacznego :)
Krok 6 - Krem z marchewki i czerwonej soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 07.02.2017 14:37
same pyszności
Babeczka35 07.02.2017 07:44
Smaczna zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak