Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tortownica o średnicy 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm

jajko 5 sztuk
cukier 1,5 szklanki
olej 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie

Krem

mleko 2 i 2/3 szklanki
sól 1 szczypta
kasza manna 6 łyżek
wiórki kokosowe 4 łyżki
masło 200 gram
cukier puder 3/4 szklanki
alkohol smakowy 20 ml
sok z cytryny 1-2 łyżki

Dodatkowo

wafelki w czekoladzie 60 gram

Wierzch

wiórki kokosowe 30 gram
cukier 3-4 łyżki
masło 2 łyżki

Dekoracja

wafelki w czekoladzie
wiśnie kandyzowane

Porada

1 szklanka = 250 ml. Jeśli nie chcecie używać alkoholu - do nasączenia użyjcie naparu z kawy lub samej wody - wymieszanej z sokiem z cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny

Kroki postępowania

1
Upiec biszkopt.
Jajka utrzeć z cukrami i olejem, a następnie dodać mąkę oraz proszek.
Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Po ostudzeniu ciasto przekroić na 3 części.
Krok 1 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny  foto
2
Przygotować krem.
2 szklanki mleka zagotować z solą.
W pozostałym rozmieszać kaszę manną i przelać do wrzącego mleka.
Mieszając - gotować do zgęstnienia masy.
Na samym końcu należy wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Po tym czasie masło z cukrem utrzeć do puszystości i małymi porcjami połączyć z zimną kaszą.
Pod koniec dodać alkohol oraz sok z cytryny.
Całość wstawić do lodówki, aż krem zgęstnieje i podzielić go na 3 części.
Krok 2 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny  foto
3
Przygotować nasączenie.
Alkohol połączyć z wodą (ilość wody zależy od preferencji smakowych) i opcjonalnie z sokiem z cytryny.
Krok 3 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny  foto
4
Wafelki pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 4 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny  foto
5
Przygotować wierzch.
Na patelni rozgrzać masło, a następnie dodać cukier z wiórkami.
Wszystko razem uprażyć na lekko złoty kolor.
(Uważać, aby nie przypalić.)
Krok 5 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny  foto
6
Złożyć ciasto.
Spód delikatnie nasączyć, posmarować kremem, ułożyć pokrojone wafelki, przykryć kolejną częścią ciasta, nasączyć, posmarować kremem, posypać wafelkami, przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć, a boki oraz wierzch tortu posmarować pozostałą ilością kremu.
Dodatkowo w wierzch wklepać uprażone wiórki.
Całość udekorować wafelkami i schłodzić w lodówce.
Krok 6 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TyTaN 04.03.2017 16:25
Taki tort to od razu cały bym zjadl
Motorek 02.03.2017 08:56
smaczny torcik
Róża1 28.02.2017 18:34
prezentuje się bardzo smakowicie :-)
Diana Rusiłowicz 28.02.2017 00:45
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 28.02.2017 00:45
A ja z chęcią Cię poczęstuję :)
Renataj 27.02.2017 21:05
Bardzo smakowicie się prezentuje:)
Bernadeta1 27.02.2017 20:09
rewelacyjny torcik
Janina 27.02.2017 19:30
Świetny tort;))
Agnieszka-87-25 27.02.2017 15:25
smaczny torcik
gusia1000 27.02.2017 13:33
dobry tort.
agaK. 27.02.2017 12:06
Pięknie wygląda:)
Mysiunia 27.02.2017 10:34
z chęcią bym spróbowała :)
jan_mag 27.02.2017 10:34
Ale słodkości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak