Przepis i sposób przygotowania na: Torcik dla Filipka z pieskiem
Biszkopt;
białka oddzielamy od żółtek , ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,dodajemy na przemian żółtka ,cukier ciągle ubijając
Mąki mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą jajeczną , mieszamy drewnianą łyżką.
Następnie masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy do suchego patyczka około 40 - 45 min w 180 stopniach.Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 krążki ,ja potrzebowałam tylko 2 wiec jeden wykorzystałam do mini torcików.
2.Krem;
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec dodajemy śmietan fixy,
Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.
Cześć śmietany odkładamy do dekoracji tortu ,a resztę dzielimy na 2 części. Dolny krążek nasączamy sokiem z brzoskwiń ,smarujemy dżemem i nakładamy cześć kremu, na krem układamy batoniki i przykrywamy resztą nakładamy drugi krążek ,dociskamy .
3.
Cały tort smarujemy śmietaną ,boki tortu obsypujemy kokosem,dekorujemy według uznania .Ja udekorowałam śmietaną ,brzoskwiniami i ozdobami cukierniczymi.Tort wkładamy do lodówki do schłodzenia.