Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

5.0
(246)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to świetny przepis na sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się jako danie lunchowe czy kolację. Dzięki dodatkowi tuńczyka jest wyrazista w smaku, a pozostałe dodatki nadają sałatce chrupkości i ciekawej tekstury. 

Składniki:

ryż 150 gramów
tuńczyk w sosie własnym 200 gramów
kukurydza w puszce 400 gramów
jajko 5 sztuk
cebula 1 sztuka
ogórki konserwowe 5 sztuk
majonez 2-3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to świetna propozycja codziennej sałatki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją na przyjście gości (zwłaszcza, że tuńczyk ma wielu swoich zwolenników). W tym daniu ryż stanowi doskonały, delikatnie kremowy dodatek, który wzbogaca swoją konsystencją tuńczyka i jajka. Ryż nie tylko dodaje tekstury, ale również świetnie pochłania smak dressingu dzięki czemu całość dania nie jest sucha.

Kroki postępowania

1

Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie dokładnie go przelewamy zimną wodą, aby był sypki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę.

Krok 1 - Sałatka z tuńczykiem i ryżem foto
2

Do ryżu i jajek dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i cebulę. Dodajemy odsączoną kukurydzę oraz tuńczyka, którego rozdrabniamy palcami.

Krok 2 - Sałatka z tuńczykiem i ryżem foto
3

Dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku.

Krok 3 - Sałatka z tuńczykiem i ryżem foto
4

Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do salaterki. Ja najbardziej lubię podaną ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Krok 4 - Sałatka z tuńczykiem i ryżem foto

Do sałatki z tuńczykiem i ryżem warto dodać dodatki o chrupiącej konsystencji. Świetnie sprawdzi się tutaj kukurydza konserwowa oraz ogóreczki. Są one niezbędne do stworzenia harmonijnej mieszanki smaków. W tym przepisie dressingiem jest majonez, ale jeśli chcecie lżejszy wariant tej sałatki - sos przygotujcie na bazie oliwy, soku z cytryny oraz przypraw. W taki sposób nadacie sałatce śródziemnomorskiego charakteru i aromatu.

Jeśli spodobał Wam się przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem, koniecznie sprawdźcie inne przepisy na te pyszne dania: 

Warstwowa sałatka bankietowa z tuńczykiem

Sałatka z awokado, tuńczykiem, ciecierzycą i kolorowymi paprykami

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pati 28.07.2022 18:21
Kto ryż przelewa wodą? Trzeba czekać aż sam ostygnie
Doradca Smaku 29.07.2022 09:25
Każdy ma swoją metodę gotowania ryżu. Autorka przepisu poleca przelewanie go wodą i u niej działa dobrze.
Ela15 11.03.2017 10:59
dawno nie jadłam, a bardzo lubię tę sałatkę
Pati 28.07.2022 18:50
Tylko nie przelewają ryżu woda, musisz poczekać aż sam ostygnie, bo inaczej sałatka będzie wodnista. Ja tak zrobiłam i musiałam ją wyrzucić
kokoszka
kokoszka 05.03.2017 12:37
fajna prosta sałatka
SzczyptaChili 01.03.2017 19:53
Prosto i pysznie
MonikaW 01.03.2017 14:47
Też ją bardzo lubię
Konczi 01.03.2017 13:35
Lubię tę sałatkę, a tak dawno nie robiłam .. zapomniałam o niej ... Pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak