Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piklowana miechunka pomidorowa (tomatillo)

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miechunka pomidorowa 1,5 kg
cebula biała 1/2 kg
ocet winny 3 szkl.
woda 3 szkl.
sól 2,5 łyżki
cukier 3-5 łyżek
czosnek ząbki 8 dużych
kumin 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat zielona do smaku
Gorczyca biała cała Prymat 1-2 łyżeczki

Porada

Przechowywać w chłodzie jak inne marynaty.

Przepis i sposób przygotowania na: Piklowana miechunka pomidorowa (tomatillo)

Miechunki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zielone ostre papryczki rozciąć wzdłuż, wyskrobać gniazda nasienne, opłukać i osączyć.

Zagotować z garnku wodę z octem, solą i cukrem. Dodać nasiona kminu rzymskiego, gorczycy, połówki papryczek i obrane ząbki czosnku. Gotować na małym płomieniu do 10-ciu minut i odcedzić.

Na dno średnich słoików rozłożyć połówki papryczek, nasiona kuminu oraz ząbki czosnku.

Do gorącej marynaty włożyć pokrojone miechunki z cebulą, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 5 minut.
Przełożyć zawartość garnka do przygotowanych słoików, od razu zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na 1-2 doby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 21.02.2017 11:25
Z chęcią bym spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak