Przepis i sposób przygotowania na: Chleb lniany z oliwkami i papryką
Kroki postępowania
Obie mąki przesiać, włożyć pokrojony tłuszcz, razem posiekać, dodać żółtko, jajko, płynny rozczyn, śmietanę, sól. Siekać aż masa się połączy.
Ciasto szybko wyrobić, przykryć i na chwilę odstawić.
Tak przygotowane warzywa delikatnie ale dokładnie wgnieść w ciasto drożdżowe. Całość przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię.
Przykryć, niech jeszcze lekko odpocznie i podrośnie.
Piekarnik nagrzać do 180 C.
Białko wymieszać z szczyptą soli, pieprzu i odrobiną mleka.
Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sporą ilością lekko zmielonego siemienia lnianego.
Piec około 40 minut.
Najlepiej smakuje na ciepło. Na zimno doskonale komponuje się z pomidorem, mięsem pieczonym czy wędliną.