Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb lniany z oliwkami i papryką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka lniana 20 g
mąka pszenna 230 g
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
masło lub margaryna 70 g
śmietana 18 proc 90 g ( 3 łyżki)
cukier 1 płaska łyżeczka
sól większa szczypta
drożdże świeże 20 g
siemię lniane do posypania
białko do smarowania
oliwki zielone Smak 45 g
papryka konserwowa 45 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb lniany z oliwkami i papryką

Kroki postępowania

1
Drożdże rozmieszać z cukrem, zostawić na 5 minut.
Obie mąki przesiać, włożyć pokrojony tłuszcz, razem posiekać, dodać żółtko, jajko, płynny rozczyn, śmietanę, sól. Siekać aż masa się połączy.
Ciasto szybko wyrobić, przykryć i na chwilę odstawić.
Krok 1 - Chleb lniany z oliwkami i papryką foto
2
W tym czasie lekko opłukać zielone oliwki, paprykę pokroić w 1,5 cm kostkę.
Tak przygotowane warzywa delikatnie ale dokładnie wgnieść w ciasto drożdżowe. Całość przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Krok 2 - Chleb lniany z oliwkami i papryką foto
3
Blaszkę 10 X 24 cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką lnianą.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię.
Przykryć, niech jeszcze lekko odpocznie i podrośnie.
Piekarnik nagrzać do 180 C.
Białko wymieszać z szczyptą soli, pieprzu i odrobiną mleka.
Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sporą ilością lekko zmielonego siemienia lnianego.
Piec około 40 minut.
Najlepiej smakuje na ciepło. Na zimno doskonale komponuje się z pomidorem, mięsem pieczonym czy wędliną.
Krok 3 - Chleb lniany z oliwkami i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 18.03.2017 09:57
Lubię chleby z dodatkami.
KORAL 17.03.2017 13:59
Ściągnęli ode mnie przepis ? A ja go wczoraj wymyśliłam......
paniusiaewa 17.03.2017 13:31
Jadłam taki na Cyprze, jako ich narodowe danie. Eliobita się nazywa.
Bożena Matuszczyk 17.03.2017 13:01
Super przepis na pyszny chlebek.;)
Marcepanowy kącik 17.03.2017 08:58
Bardzo smaczny pomysł na chleb :)
IKrakowianka 16.03.2017 20:57
super chlebek
adelajda 16.03.2017 20:26
dobre domowe pieczywo
anka1988 16.03.2017 19:18
cudownie wygląda
Marta1986 16.03.2017 18:59
apetycznie wygląda
benka 16.03.2017 18:16
Zjadłabym kromeczkę.
cukiereczek 16.03.2017 17:51
puszysty,pachnący bez konserwantów- Po prosu Smaczny
sezamek 16.03.2017 17:41
SUPER :) bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak