Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
żółtko jajek 4 szt
śmietana 18 proc 5 łyżek
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
olej 1 litr
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Kroki postępowania

1
Olej rozgrzać w wyższym garnku .
Krok 1 - Faworki foto
2
Z wszystkich składników zagnieść ciasto.
Wyrobione ciasto bić wałkiem ok 15 minut lub dłużej.
Im dłużej tym lepiej:)
Krok 2 - Faworki foto
3
Ciasto cienko rozwałkować starać się nie podsypywać mąką ( im mniej mąki tym lepiej). Ciasto pokroić na długie paski o szerokości ok 3-4 cm a następnie o na prostokąty o długości ok 10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
Krok 3 - Faworki foto
4
Na rozgrzany olej wrzucać faworki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 4 - Faworki foto
5
Chrust układać na serwetkach obu tłuszcz odciekł. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 19.03.2017 12:51
Bardzo smakowite:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak