Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
woda 0,5 szklanki - dobrze ciepła
szpinak mrożony 350 g
ser feta 200 g
ząbek czosnku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/3 łyżeczki
sól i pieprz
masło 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Masło - ok. 1 łyżkę -roztopić na patelni i zeszklić rozdrobniony czosnek. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć do czasu aż wyparuje nadmiar wody .Ser dobrze rozdrobnić widelcem , dodać do szpinaku i dobrze wymieszać . Całość farszu doprawić solą , pieprzem i gałką muszkatołową.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, na środek wlać dobrze ciepłą , prawie gorącą wodę i zagnieść ciasto. Dobrze wyrobione ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki. Na każdy krążek ciasta ułożyć farsz i dobrze zlepić . Gotowe pierogi rzucamy do gotującej się wody. Gotować ok. 5 minut .Po wypłynięciu odczekujemy jeszcze chwilę i wyjmujemy pierogi z wody. Odcedzone pierogi wyłożyć na talerze i polać roztopionym masłem .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 05.04.2017 12:55
Nie robiłam jeszcze ze szpinakiem
gusia1000 20.03.2017 21:58
Fajny farsz na pierogi i one same.
adelajda 20.03.2017 15:04
Lubię to nadzienie
jagoda5913 20.03.2017 00:54
fajne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak