Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

A'la tatar z buraków

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

buraki ćwikłowe 180 g ugotowane
fasolka szparagowa 50 g mrożona
orzechy włoskie 4-5 sztuk
kiełki mieszanka łagodna

zielony sos winegret

bazylia świeża 4 gałązki
tymianek 4 gałązki
szczypiorek młody 1/2 pęczka
oliwa 2-3 łyżki
ocet jabłkowy 1,5 łyżki
sok z limonki 1,5 łyżki
sól szczypta
syrop klonowy 1 łyżka + 1 do buraków

Porada

Przepis w pełni autorski, gorąco polecam na pierwszy dzień wiosny :)

Przepis i sposób przygotowania na: A'la tatar z buraków

Fasolkę gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
Zioła przeznaczone na winegret płuczemy, otrząsamy z nadmiaru wody, skubiemy liście i razem z oliwą, octem i sokiem z limonki miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i syropem.
Obrane buraki kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z 1/3 sosu i 1 łyżką syropu klonowego.
Za pomocą pierścienia do formowania potraw ( średnica 8 cm ) z buraczków układamy wieżyczki na dwóch talerzach.
Na buraczki kładziemy fasolkę, kiełki i posiekane orzechy.
Całość polewamy resztą sosu winegret.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak