Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretkowy deserek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg zmielony 500 g,
cukier 1/2 szkl,
żółtko jajek 2 szt,
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 - 3 łyżki
śmietana 30% 1 szkl,
cukier puder 1 łyżka
galaretka agrestowa 2 op,
biszkopty okrągłe 1 szt, gotowy pojedyńczy
masa krówkowa 1 op,
wiórki kokosowe 50 g,do posypania
czekolada gorzka 50 g,startej do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretkowy deserek

Ugotuj galaretki według opisu na opakowaniu i wlej do salaterek, włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie rozpuścić podgrzewając na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia.

Twaróg połącz z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym i żółtkami, dodając rozpuszczoną wcześniej żelatynę dokładnie wymieszać.

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fix.

Ubitą śmietanę połączyć z masą twarogową. Z gotowych ugotowanych wcześniej galaretek wymnij łyżką środek i pokrój w kostkę, ścianki salaterek zostaw pokryte galaretką na grubość 0,5 cm.

Pokrojoną galaretkę wymieszaj z masą serowo - śmietankową i napełnij salaterki gdzieś na 1 cm od góry.

Z biszkoptu wykroić 2 krążki o średnicy wielkości salaterek posmaruj krążki masą korówkową nałóż na deser w salaterce przyciśnij talerzykiem.

Deser włóż do lodówki na 4 - 5 godz. Gotowe deserki oddziel od salaterek nożem wyłóż na talerzyk, posyp kokosem oraz startą na tarce czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.03.2017 21:49
Smaczny deser.
Bożena Matuszczyk 20.03.2017 20:35
Dziękuję ;)
pestka 20.03.2017 18:44
smaczny deser
KORAL 20.03.2017 16:22
Ładniutki ten deserek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak