Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 170 g
masło 85 g
jajko 1 sztuka
cukier puder 22 g
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
orzechy włoskie 40 g do posypania

nadzienie

jabłko kwaśne 620 g
płatki jaglane 2 łyżki + 1 do posypania
cukier cynamonowy 1/2 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 1/3 łyżeczki
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy proszkiem, cukrem pudrem, dodajemy masło, , siekamy nożem do otrzymania kruszonki, następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 60 minut.
Krok 1 - Tarta z jabłkami foto
2
Jabłka obieramy , wydrążamy i ścieramy na średnich oczkach tarki.
Do jabłek dodajemy przyprawy, sok z cytryny i płatki jaglane, lekko odciskamy z nadmiaru soku.
Krok 2 - Tarta z jabłkami foto
3
Okrągłą blaszkę 19 cm smarujemy margaryną, posypujemy mąką.Dobrze jak forma będzie miała wygięte boki, na które wyłożymy ciasto.
Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko wykładamy na blaszkę tak aby wystawało 2 -3 cm nad bok formy.
Spód posypujemy 1 łyżką płatków, potem nakładamy jabłka lekko dociskamy.
Krok 3 - Tarta z jabłkami foto
4
Rozkładamy wystające boki ciasta na bok i łyżeczką robimy ozdobny wzorek.
Orzechy lekko siekamy i posypujemy ciasto.
Wstawiamy do piekarnika 180 C pieczemy około 40 minut.
Krok 4 - Tarta z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 30.03.2017 19:10
Bardzo smakowita:)
adelajda 20.03.2017 16:50
Dobra tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak