Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz curry z sosem ze świeżych pomidorów

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ryba

filet z dorsza 2 szt., po 150-200 g, atlantycki
mąka 1,5 łyżki
curry 1/2 łyżeczki
masło 2 łyżki
sól

Sos

pomidory 4 szt.
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
cukier
sól

Warzywa pieczone

ziemniaki 6 większych
pieczarki 20 dag
Papryka słodka mielona Prymat
sól
pieprz
olej 6 łyżeczek, z czosnkiem i bazylią

Dodatkowo

zielona fasolka szparagowa ugotowana
oregano świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz curry z sosem ze świeżych pomidorów

Sos: Cebulę siekam, podsmażam na maśle. Pomidory obieram ze skórki, kroję w drobną kosteczkę, dodaję do cebuli. Całość gotuję na średnim ogniu około 7-10 minut z dodatkiem przypraw: ziół prowansalskich, pieprzu cayenne, soli i cukru.

Warzywa: Ziemniaki kroję w kostkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Całość układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę w 240 stopniach około 20 minut (przemieszać w trakcie 2-3 razy).

Ryba: Mąkę mieszam z curry. Dorsza myję, dokładnie osuszam ręcznikami papierowymi, solę i obtaczam w mące. Rozgrzewam masło, smażę od strony skóry około 4,5 minuty, następnie obracam rybę i smażę kolejne 1,5 minuty. Osączam na ręczniku papierowym.

Dorsza układam na talerzu wraz z dodatkami, polewam sosem i dekoruję świeżym oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 21.03.2017 18:35
Dziękuję serdecznie. :)
Wiesława1 21.03.2017 11:42
Pyszna propozycja
IKrakowianka 20.03.2017 18:01
rewelacyjny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak