Przepis i sposób przygotowania na: Prosty torcik bezowy z bitą śmietaną o smaku zielonej herbaty
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywno (ze szczyptą soli).
Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny.
(Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.)
Masę przełożyć (formując okrąg) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bezę piec/suszyć (w rozgrzanym piekarniku) około 1,5 h w 130 stopniach, a następnie ostudzić w przy uchylonych drzwiczkach piecyka.
(Czas pieczenia/suszenia zależy od piekarnika. W międzyczasie można sprawdzać stopień zapieczenia bezy.)
Herbatę należy zaparzyć zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu i po ostudzeniu schłodzić w lodówce.
(Polecam kwaskowate owoce. U mnie kiwi i liofilizowana żurawina.)
(Czym dłużej postoi - beza delikatnie mięknie i moim zdaniem lepiej współgra z kremem.)