Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka słodko-ostre podane z makaronem azjatyckim

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 8 sztuk
makaron azjatycki 1 opakowanie
dżem brzoskwiniowy 1 słoik
szczypiorek 1 pęczek
natka pietruszki 2 łyżki
sos rybny 1 łyżka
sos ostrygowy 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
bazylia świeża 2 łyżki
sos chili 1 łyżka
cukier brązowy 1 łyżka
ocet ryżowy 1 łyżka
czosnek 3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka słodko-ostre podane z makaronem azjatyckim

Udka po umyciu suszymy papierowymi ręcznikami. Mieszamy ze sobą sos rybny, ostrygowy, sojowy, chili. Dodajemy do nich bazylię cukier brązowy, ocet ryżowy, rozgnieciony czosnek. Dokładnie mieszamy składniki razem z dżemem brzoskwiniowym. Wkładamy w sos udka i zostawiamy na kilka godzin. Następnie obsmażamy udka, układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem z marynaty. Pieczemy pod przykryciem przez 50 min. Makaron zaparzamy we wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Wkładamy
makaron do udek z sosem, posypujemy posiekanym szczypiorem. Wykładamy danie na półmisek, dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 21.03.2017 11:04
Z chęcią zjadłabym takie danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak