Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka miodowo-imbirowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 160 gram
masło 100 gram
cukier puder 100 gram
jajko 1 szt
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól szczypta
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
goździki mielone 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka miodowo-imbirowe

1. W garnku roztapiamy miód, dodajemy masło i cukier puder. Masę miodową pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, 2 łyżeczki imbiru, przyprawę korzenną, zmielone goździki oraz sól. Następnie dodajemy jajko oraz masę miodową i mieszamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do lodówki na 2 godziny.
3. Po wyjęciu z lodówki z ciasta odcinamy mniejsze kawałki i rozwałkowujemy je na bardzo cienkie placki, z których wykrajamy ciasteczka.
4. Ciasteczka układamy na blasze, posypujemy sproszkowanym imbirem i pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 21.03.2017 07:10
super ciasteczka
Róża1 21.03.2017 07:04
fajne do herbatki :-)
Franciszek 21.03.2017 00:47
dobre do kawy
gusia1000 21.03.2017 00:11
Dobre ciastka.
Mniam 20.03.2017 23:46
Smaczne ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak