Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop cukrowy (gęsty lub rzadki)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
cukier 1-2 szklanki
sok z cytryny

Porada

Co prawda syrop cukrowy jest jednym z ważniejszych składników wielu drinków, ale ja często wykorzystuję go również w przeróżnych deserach i ciastach. Syrop można kupić w sklepie, lecz domowy jest tańszy i wymaga jedynie kilku chwil.

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop cukrowy (gęsty lub rzadki)

Wersja rzadka:
Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (*) (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny (**).
Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać w lodowce.
Wersja gęsta:
Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
Całość gotować około 10 minut na małym ogniu.
(Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.)
Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać w lodowce.

(*) Do wersji rzadkiej należy dodać 1 szklankę cukru, a do gęstej - 2.
(**) Sok z cytryny zapewnia większą trwałość syropu i oczywiście pozytywnie wpływa na jego smak.
Często zamiast soku wrzucam cały plaster cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 25.03.2017 00:18
Dziękuję za minusy i zgłoszenie przepisu jako nadużycia....
Diana Rusiłowicz 24.03.2017 00:48
Dziękuję :)
Babeczka35 23.03.2017 06:47
Ciekawy przepis.
Diana Rusiłowicz 23.03.2017 00:25
Dziękuję :)
Marta1986 22.03.2017 19:48
ciekawy przepis
gusia1000 22.03.2017 19:10
Fajny syrop.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak