Przepis i sposób przygotowania na: Syrop cukrowy (gęsty lub rzadki)
Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (*) (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny (**).
Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać w lodowce.
Wersja gęsta:
Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
Całość gotować około 10 minut na małym ogniu.
(Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.)
Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać w lodowce.
(*) Do wersji rzadkiej należy dodać 1 szklankę cukru, a do gęstej - 2.
(**) Sok z cytryny zapewnia większą trwałość syropu i oczywiście pozytywnie wpływa na jego smak.
Często zamiast soku wrzucam cały plaster cytryny.