Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wieprzowy z żurawiną
Gotować do miekkości,
Żurawinę namoczyć w wodzie około 15 minut po czym dobrze odsączyć,
Oczyszczoną i opłukaną wątróbkę drobiową zalać gotowaną wodą na 15 minut,
po tym czasie wodę odlać a wątróbkę osuszyć na sicie,
Ugotowane i przestudzone mięso razem z warzywami i wątróbką zemleć w maszynce dwukrotnie dodając namoczoną lecz odciśnięta bułkę,dodać surowe jajka,
całość dokładnie wymieszać doprawiając solą,gałką muszkatołową, pieprzem,imbirem,tymiankiem dodać odsączoną żurawinę,
Mase mięsną ponownie wymieszać i przełożyć do formy keksowej wysmarowanej i wysypanej tartą bułką.
Na wierz nałożyć suszonej żurawiny