Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki gryczane podane z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placki

mąka gryczana pełnoziarnista 1 i 1/2 szklanki
mąka migdałowa 4 łyżki
cukier 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
mleko 1 i 1/4 szklanki
jajko 2 sztuki
masło do smażenia

Jabłka

jabłka 3 sztuki
masło 2 łyżeczki
cukier 2 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki gryczane podane z jabłkami

Mąkę gryczaną przesiewamy do miski, dodajemy mąkę migdałową, sól, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką.

Następnie dodajemy mleko oraz jajka i ponownie mieszamy - tym razem do całkowitego połączenia składników.

Smażymy na rumiano z obu stron na lekko natłuszczonej patelni.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzane masło razem z cukrem i cynamonem, podsmażamy razem przez chwilę i podajemy z placuszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchniaMagdaLeny 09.05.2017 01:14
Ale pyszności!
Margo1 26.03.2017 18:30
Takich nie robiłam jeszcze
pestka 26.03.2017 10:03
dobre śniadanie
ben-ka 25.03.2017 20:01
Wyglądają bardzo apetycznie.
Ola1984 25.03.2017 19:25
Mniam :) Uwielbiam takie placuszki :) Pysznie się zapowiada :)
Grazyna0211 25.03.2017 16:18
smaczne śniadanie
cukiereczek 25.03.2017 15:06
wieża pysznych placuszków
Bożena Matuszczyk 25.03.2017 14:25
Ciekawy przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak