Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka panierowany , w zalewie octowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

filet z kurczaka 1200 g,
jajko 3 szt,
mleko 1/4 szklanki,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku.
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka,
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki,
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka ,
ząbki czosnku 2 ząbki,
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka,
olej do smażenia

zalewa;

woda zimna 5 szklanek,
ocet 10 % 1 szklanka,
cukier 1/2 szklanki,
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka,
Liść laurowy suszony Prymat 3 -4 szt,
sól 2 łyżeczki,
Ziele angielskie całe Prymat 6 - 7 szt,
cebula 2 szt,
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka panierowany , w zalewie octowej

Filet z kurczaka oczyścić z błonek ,opłukać osuszyć.
Pokroić w mniejsze kawałki , posolić , popieprzyć.
Jajka rozbełtać z mlekiem i przyprawami włożyć fileciki i zostawić na 15 minut.
Tartą bułkę wymieszać z mąką.
Filety wyjmować z jajek, panierować w tartej bułce, smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
Upieczone fileciki włożyć do zalewy.
Za 2 -3 dni fileciki gotowe do spożycia.

Oto przepis na zalewę;

Wodę zagotować, dodać ocet i wszystkie przyprawy oraz obraną i pokrojoną cebule.
Przestudzoną zalewą zalać fileciki. (w razie konieczności składniki podwoić )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.03.2017 21:43
Bardzo dobry.
mirosława4 27.03.2017 09:26
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak