Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe ciasteczka
Kroki postępowania
Migdały sparzyć, obrać z łupin i zmielić lub zetrzeć na drobnych oczkach. Mąkę przesiać dodać zimne masło, posiekać, dodać migdały, cukier, szybko zagnieść. Odstawić na ok. godzinę do lodówki, potem rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wykrawać foremką 6-7 cm kółka.
W czasie wałkowania ciasto podsypujemy mąką.
Formę na muffiny lekko wysmarować masłem. Każde wgłębienie wypełnić trzema kawałkami ciasta, tak aby powstał kwiat. Ciasto na dole docisnąć do formy.
Migdały sparzyć, obrać i zmielić. Dodać śmietanę, cukier puder, sok z cytryny, aromat i młody jęczmień, dobrze wymieszać.
Piec w gorącym piekarniku około 10 minut.