Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z czerwoną soczewicą i boczkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ FARSZ

soczewica czerwona 2 szkl.
cebula biała duża
boczek wędzony 200-250 g
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa w płynie
gorąca woda 3 szkl.

~ CIASTO

mąka pszenna 2-3 szkl.
gorąca woda ile zabierze
jajko 1 małe
sól 1/2 łyżeczki

Porada

Pierogi najlepiej smakują po usmażeniu na klarowanym maśle.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z czerwoną soczewicą i boczkiem

Soczewicę opłukać i odsączyć. Zagotować wodę bez soli, wsypać soczewicę, nakryć i gotować na najmniejszym palniku przez 7-8 minut.
Pozostawić do ostygnięcia bez odsączania.
Cebulę posiekać. Boczek zmielić i zrumienić razem z cebulą. Połączyć chłodną soczewicę z usmażoną cebulą z boczkiem. Doprawić do smaku.
Zagnieść miękkie elastyczne ciasto na pierogi, przełożyć do miski posypanej mąką, nakryć i odłożyć na pół godziny.
Wałkować porcje ciasta, wycinać krążki i nadziewać przygotowanym farszem.
Dokładnie sklejać i gotować w osolonej wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 06.03.2017 19:48
Pyszne pierogi
agaK. 06.03.2017 18:27
Muszą być pyszne:)
w mojej kuchni 06.03.2017 16:42
lubię soczewicą w różnych potrawach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak