Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z indyka ze śliwkami i morelami
2. Następnie przygotowujemy nadzienie: suszone śliwki i morele kroimy w paski. Dodajemy do nich łyżkę masła oraz 2 łyżki dżemu śliwkowego i 2 łyżeczki przyprawy korzennej.
3. Pierś z indyka przekrajamy w poprzek tworząc kieszeń. Delikatnie ją rozbijamy tłuczkiem, następnie nacieramy estragonem i odrobiną soli oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
4. Kieszeń wypełniamy przygotowanym nadzieniem, zwijamy w roladę i związujemy białą bawełnianą nitką. Następnie mięso wkładamy do woreczka i wlewamy marynatę. Woreczek obracamy kilka razy i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
5. Tak przygotowane mięso wyciągamy z woreczka i wkładamy do naczynia żaroodpornego (nie przykrywamy) i wlewamy trochę gorącej wody. Marynatę zostawiamy. Pieczeń wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia, co 15 minut, mięso polewamy pozostałą marynatą.