Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z indyka ze śliwkami i morelami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 700 gram
suszone śliwki kalifornijskie 100 gram
morele suszone 70 gram
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
estragon
sos sojowy ciemny 4 łyżki
dżem śliwkowy 6 łyżek
masło 1 łyżka
ocet winny czerwony 3 łyżki
miód 5-6 łyżek
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z indyka ze śliwkami i morelami

1. Przygotowujemy marynatę: mieszamy 4 łyżki sosu sojowego, 5-6 łyżek miodu, 3 łyżki octu winnego i 4 łyżki dżemu śliwkowego. Tak przygotowaną marynatę zagotowujemy i gotujemy przez ok. 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
2. Następnie przygotowujemy nadzienie: suszone śliwki i morele kroimy w paski. Dodajemy do nich łyżkę masła oraz 2 łyżki dżemu śliwkowego i 2 łyżeczki przyprawy korzennej.
3. Pierś z indyka przekrajamy w poprzek tworząc kieszeń. Delikatnie ją rozbijamy tłuczkiem, następnie nacieramy estragonem i odrobiną soli oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
4. Kieszeń wypełniamy przygotowanym nadzieniem, zwijamy w roladę i związujemy białą bawełnianą nitką. Następnie mięso wkładamy do woreczka i wlewamy marynatę. Woreczek obracamy kilka razy i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
5. Tak przygotowane mięso wyciągamy z woreczka i wkładamy do naczynia żaroodpornego (nie przykrywamy) i wlewamy trochę gorącej wody. Marynatę zostawiamy. Pieczeń wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia, co 15 minut, mięso polewamy pozostałą marynatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 13.03.2017 13:01
Wygląda apetycznie :)
edytazaw89@wp 09.03.2017 18:58
Wygląda pysznie
KORAL 08.03.2017 20:01
Lubię to połączenie :)
bertpvd 08.03.2017 18:29
piękna pieczeń
Ania321 08.03.2017 18:23
pięknie się prezentuje :)
Aleksandra/Olcia 08.03.2017 17:59
wygląda pysznie
ilka01 08.03.2017 17:54
super przepis :)
IKrakowianka 08.03.2017 15:48
wygląda idealnie :)
pestka 08.03.2017 13:12
bardzo smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak