Przepis i sposób przygotowania na: Bananowo-owsiane batoniki
Banana bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem w miseczce. Dodajemy do niego szklankę płatków owsianych górskich, całość dokładnie mieszamy.
Suszone morele i żurawinę drobno kroimy. Następnie dodajemy je do bananowo-owsianej masy i znów mieszamy nasze składniki.
Na koniec do wszystkich składników dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy ją lekko. Nasze batoniki powinny mieć wysokość około 4-5 mm. Taką ilość masy powinniśmy zapełnić około 3/4 dna keksówki (w zależności od jej wielkości).
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (na środkowy poziom). Pieczemy 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż owsiano-bananowa masa całkowicie wystygnie, po czym kroimy ją na 4 mniejsze części tworząc w ten sposób nasze batoniki.
Jeśli nie zjemy batoników od razu można przechowywać je około 2 dni w lodówce.
Smacznego