Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki z chili w śmietanie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 1 kg dużych
cebule 2 sztuki
papryczka chili 1 sztuka
masło 2 łyżki
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól
śmietanka słodka 500 ml 30%

Porada

Pierwszy raz jadłam podobne pieczarki u mamy , od razu się w nich zakochałam. Przepyszne , obklejone słodką śmietanką z ostrą papryczką chili i cebulą. Idealne jako dodatek do dania głównego np. kotleta mielonego , czy też schabowego i ziemniaków.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki z chili w śmietanie

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, Zeszklić na rozgrzanym maśle.
Krok 1 -  Pieczarki z chili w śmietanie foto
2
Pieczarki obrać, umyć, pokroić w grube 1-2 cm plastry dodać do cebuli,dusić do odparowania płynu , jeszcze chwilę przesmażyć aż grzyby się lekko przyrumienią.
W tym czasie dodać też posiekaną drobno papryczkę chili.
Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 2 -  Pieczarki z chili w śmietanie foto
3
Wlać śmietankę, dusić na minimalnym gazie ok. 45 min aż sos stanie się bardzo gęsty.
Krok 3 -  Pieczarki z chili w śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 14.03.2017 10:56
smaczne pieczarki
SzczyptaChili 13.03.2017 21:47
Polecam serdecznie , są pyszne :)
Ada-Gaba 13.03.2017 20:03
ciekawa propozycja
MonikaW 13.03.2017 18:35
Bardzo ciekawe danie
endzi
endzi 13.03.2017 11:20
chętnie wypróbuje!
RenataZ-et 13.03.2017 11:06
ciekawy pomysł na pieczarki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak