To wspaniałe i proste ciasto zawsze się udaje i zachwyca wszystkich gości.
Składniki:
Składniki na biszkopt (wymiary formy ok. 21cmx32cm):
5 jaj
15 dag siekanych orzechów
½ szklanki cukru
1 duża łyżka mąki pszennej,
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki miodu
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao
Składniki do przełożenia:
3 budynie śmietankowe
3/4 l mleka
2 łyżki cukru
2 kostki masła
1puszka masy krówkowej
2 duże opakowania herbatników
polewa czekoladowa - własnoręcznie przygotowana lub powstała z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady
1.Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno z cukrem.Dodajemy stopniowo żółtka i miód. Orzechy mieszamy z obiema mąkami, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy suche produkty do masy. Pieczemy biszkopt. Studzimy.
2.Budynie gotujemy wedle przepisu z dwiema łyżkami cukru.
Ostudzony budyń ucieramy m mikserem z masłem. Masy nie należy zbytnio dosładzać, bo słodycz ciasta uzyskamy dzięki masie krówkowej.
3.Kolejność warstw:
placek orzechowy -1/3 masy budyniowej - herbatniki - 1/2 puszki masy krówkowej - herbatniki - 1/3 masy budyniowej - herbatniki - 1/2 puszki masy krówkowej - herbatniki - 1/3 masy budyniowej - herbatniki - polewa
Porady
Ciasto najlepiej smakuje na drugi-trzeci dzień po przełożeniu, kiedy wszystkie składniki się "przegryzą".
Komentarze