To wspaniałe i proste ciasto zawsze się udaje i zachwyca wszystkich gości.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt (wymiary formy ok. 21cmx32cm):
    5 jaj
    15 dag siekanych orzechów
    ½ szklanki cukru
    1 duża łyżka mąki pszennej,
    1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki miodu
    1 łyżka proszku do pieczenia,
    1 łyżka kakao

    Składniki do przełożenia:
    3 budynie śmietankowe
    3/4 l mleka
    2 łyżki cukru
    2 kostki masła
    1puszka masy krówkowej
    2 duże opakowania herbatników
    polewa czekoladowa - własnoręcznie przygotowana lub powstała z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno z cukrem.Dodajemy stopniowo żółtka i miód. Orzechy mieszamy z obiema mąkami, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy suche produkty do masy. Pieczemy biszkopt. Studzimy.
  • 2. Budynie gotujemy wedle przepisu z dwiema łyżkami cukru.
    Ostudzony budyń ucieramy m mikserem z masłem. Masy nie należy zbytnio dosładzać, bo słodycz ciasta uzyskamy dzięki masie krówkowej.
  • 3 BIT 3. Kolejność warstw:
    placek orzechowy -1/3 masy budyniowej - herbatniki - 1/2 puszki masy krówkowej - herbatniki - 1/3 masy budyniowej - herbatniki - 1/2 puszki masy krówkowej - herbatniki - 1/3 masy budyniowej - herbatniki - polewa

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi-trzeci dzień po przełożeniu, kiedy wszystkie składniki się "przegryzą".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować