Ciasto 3 bit z gruszkami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Proszę mi wierzyć ,że ta moja wersja 3 bita z gruszkami i galaretką gruszkową jest wyjątkowa pyszna .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Masa budyniowa:
    0,5 litry mleka
    2 budynie waniliowe bez cukru
    2-3 żółtka
    3 łyżki cukru
    1 kostka margaryny z masłem"Kasia"
    1 herbatniki "Petitki" duża paczka
    1 paczka krakersów słonych "Lajkonik" duża
    1 puszka gotowej masy kajmakowej
    1 1/2 kg gruszek,
    1 łyżka soku z cytryny
    3 galaretki gruszkowe
    Wierzch:
    niecała szkl. mleka
    1 śnieżka w proszku
    1 galaretka cytrynowa
    1/2 gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto 3 bit z gruszkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa budyniowa: 1,5 szkl. mleka zagotować.W pozostałym mleku roztrzepać budynie,żółtka,cukier,wlać na gotujące się mleko ,ugotować budyń.Wystudzić.Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu,ciągle ucierając. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne ,drobno pokroić , skropić sokiem z cytryny, rozgotować do miękkości w bardzo małej ilości wody(pod przykryciem).Gorące zdjąć z ognia i rozuścić w nich 3 galaretki gruszkowe w proszku,dokładnie wymieszać.Wystudzić .Pozostałą galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody.wystudzić.Zimne mleko wymieszać ze śnieżką,ubić mikserem ok.3-4 min. i wlewać powoli tężejącą galaretkę. Składanie placka: Na spód blachy dajemy biszkopt-masa budyniowa-rozkładamy herbatniki-karmel-rozkładamy krakersy-tężejąca masa gruszkowa-śnieżka z galaretką-starta czekolada.Ciasto dobrze schłodzić w lodówce by stężało.

Porady

Wierzch placka zamiast dekorować startą czekoladą możemy zalać tężejącą galaretką cytrynową lub o smaku gruszkowym. Biszkopt można naponczować .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować