3bit

4.48 (198 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Pyszny i prosty w przygotowaniu

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 paczek herbatników
    2 paczki krakersów
    1 szklanka krupczatki
    4 szklanki mleka
    ½ szklanki cukru
    ½ szklanki cukru pudru
    cukier waniliowy
    0,5 l. śmietany kremówki 30%
    1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego
    1 kostka margaryny (np Palma)
    2 śmietany Fix
    czekolada deserowa
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

3bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA BUDYNIOWA

    Z 4 szklanek mleka odlać 1 i rozmieszać w niej mąkę krupczatkę.
    Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko z mąką i ugotować budyń.
    Po ostygnięciu rozetrzeć z margaryną. Podzielić na 2 równe części.
    Puszkę mleka zagęszczonego gotujemy 2,5 godziny.


    BITA ŚMIETANA

    Śmietanę kremówkę ubić z ½ szklanki cukru pudru i dodać 2 śmietany Fix.



    KOLEJNOŚĆ WYKŁADANIA WARSTW NA BLACHĘ

    herbatniki
    masa budyniowa
    krakersy
    toffi ( ugotowane mleko zagęszczone)
    krakersy
    masa budyniowa
    herbatniki
    bita śmietana
    czekolada deserowa ( zetrzeć na tarce)

Porady

Herbatniki oraz krakersy powinny być idealnie dopasowane do blachy (ściśle jeden obok drugiego, brzegi wypełniamy również połówkami), ponieważ przy krojeniu masa może rozlać się lub zmieszać z inną warstwą. Mleko zagęszczone gotujemy pod przykryciem, puszka powinna być cała zanurzona w wodzie. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. ( ciasto staje się mniej słodkie niż zaraz po przygotowaniu i nie rozpływa się ) Czas przygotowania to około 60 minut. Gotowanie mleka zagęszczonego 150 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować