T i r a m i s u - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt kawowy-
Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku, ubijać. Do tego przesiać resztę i lekko wymieszać. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.(30x40) Piec ok.20-25 min. w 180*.
2.masa kawowa-Ugotować budyń z kawą. Zdjąć z pieca i domieszać masło.Ostudzić do letniego, często mieszając. Letnią masę rozsmarować na biszkopcie.
3.Biszkopciki maczać w osłodzonej kawie albo likierze mokka i układać na masie. (ja, maczałam tylko góry biszkopcików)
4.krem tiramisu-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Kawę zaparzyć wrzątkiem.Do kawy dodać płyn z żelatyną i przestudzić do letniego. Ubić schłodzoną śmietankę z pudrem i fixem. Dodawać porcjami ser i zmiksować. Dalej miksować i powoli wlewać płyn z kawą.Ale już długo nie miksować. Wyłożyć krem na ciastka.
5.Górę ozdobić w/g własnego gustu.Można posypać kakao,albo tartą czekoladą.
Komentarze