Pyszny omlet z orientalną nutą. Zupełnie inny od tych europejskich. Zwija się go w specjalny sposób i podaje na zimno, jako przystawkę lub pakuje do pudełka bento. Pięknie prezentuje się na talerzu.
Tamagoyaki, czyli japoński omlet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztrzep jajka z wodą, bulionem dashi i szczyptą soli. Opcjonalnie możesz dodać jeszcze kroplę sosu sojowego (najlepiej jasnego) i/lub cukru.
2.Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni (najlepiej specjalnej patelni do tamagoyaki o prostokątnym kształcie, ale okrągła też jest dobra) o nieprzywierającej powierzchni.
3.Wylej na patelnie ok. 1/3 masy jajecznej i zmniejsz ogień.Gdy masa się zetnie, zwiń omlet w rulonik i pozostaw na brzegu patelni. Dodaj nieco ponad połowę pozostałej masy jajecznej. Gdy się zetnie, przetocz po niej rulonik omleta. Podobnie zrób z ostatnią częścią masy.
4.Upewnij się, że poszczególne warstwy dobrze do siebie przylegają, zaciskając rulonik ręcznikiem papierowym. Pokrój omleta na kawałki i podawaj jako przystawkę.
Komentarze