Tamagoyaki, czyli japoński omlet

4.5 (196 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny omlet z orientalną nutą. Zupełnie inny od tych europejskich. Zwija się go w specjalny sposób i podaje na zimno, jako przystawkę lub pakuje do pudełka bento. Pięknie prezentuje się na talerzu.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jajka: 3 sztuki
    - bulion dashi w proszku: 0.5 łyżeczki
    - woda: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tamagoyaki, czyli japoński omlet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztrzep jajka z wodą, bulionem dashi i szczyptą soli. Opcjonalnie możesz dodać jeszcze kroplę sosu sojowego (najlepiej jasnego) i/lub cukru.
  • 2. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni (najlepiej specjalnej patelni do tamagoyaki o prostokątnym kształcie, ale okrągła też jest dobra) o nieprzywierającej powierzchni.
  • Tamagoyaki 2 3. Wylej na patelnie ok. 1/3 masy jajecznej i zmniejsz ogień.Gdy masa się zetnie, zwiń omlet w rulonik i pozostaw na brzegu patelni. Dodaj nieco ponad połowę pozostałej masy jajecznej. Gdy się zetnie, przetocz po niej rulonik omleta. Podobnie zrób z ostatnią częścią masy.
  • 4. Upewnij się, że poszczególne warstwy dobrze do siebie przylegają, zaciskając rulonik ręcznikiem papierowym. Pokrój omleta na kawałki i podawaj jako przystawkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować