Tabbouleh wg Buni

0 (0 ocen)

  • 5 min

Aromatyczna sałatka z kuskusu jako dodatek do grilla ? Czemu nie . Kuchnia arabska

  • 5 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki kuskusu
    2 duże pomidory
    1 duży ogórek
    1/6 czerwonej papryki
    1/2 szklanki oleju z pestek winogron ( lub oliwy jak ktoś lubi )
    2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    2 łyżki pokrojonych listków mięty ( świeżej )
    2 łyżki pokrojonego cienkiego szczypiorku
    1 duży ząbek czosnku
    sok z cytryny do smaku
    1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
    Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Winiary
    sól
    pieprz mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Tabbouleh wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tabbouleh 1. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki . Pokroić w drobną kostkę . Włożyć do miseczki ( tak mniej więcej objętości 1 litra ) . Umyć ogórka, obciąć oba końce i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) razem ze skórką .Dołożyć drobno pokrojoną paprykę , natkę pietruszki, miętę , szczypior , zmiażdżony ze szczyptą soli czosnek , skórkę z cytryny . Wymieszać .Posypać sosem sałatkowym ( wsypać na początek połowę ) , szczyptą pieprzu .Zostawić na 15 minut żeby wydzieliło się jak najwięcej soku. Dolać olej. Wsypać kuskus , zamieszać i zostawić aż wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku resztą sosu, sokiem z cytryny .Wstawić do lodówki.
    Podawać do potraw z grilla , pieczonego drobiu lub jako samodzielne danie wegetariańskie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować