TABBOULEH Z BOBEM, ORZESZKAMI PINII I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ

0 (0 ocen)

  • 35 min

Jedną z najbardziej popularnych potraw w krajach arabskich jest Tabbouleh – odmiana sałatki warzywnej z kaszy bulgur, z dodatkiem cebuli, czosnku oraz świeżych ziół.Ja dziś mam dla Was swoją wersję Tabbolueh z dodatkiem bobu, którego teraz pod dostatkiem na naszych targach.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * kasza bulgur – 0,5 szkl
    * bób – ok. 100 g
    * czosnek – 1 ząbek
    * szalotka – 1 szt
    * orzeszki pinii – 0,5 szkl
    * natka pietruszki, mięta, kolendra, koperek
    * sok z cytryny
    * sól, pieprz
    * oliwa z oliwek dobrej jakości
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Tabbouleh z bobem, orzeszkami pinii i świeżą miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Wypłukaną w zimnej wodzie kaszę bulgur wrzucamy do ok. 1,5 szkl wrzącej, osolonej wody, mieszamy, gotujmy ok. 10 minut nie mieszając już ponownie w trakcie gotowania – kasza musi wchłonąć cały płyn.

    Umyty bób gotujmy do miękkości z gałązką koperku, odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórek.

    Czosnek oraz szalotkę siekamy, dodajemy do ugatowanej kaszy.

    Wrzucamy bób.orzeszki pinii oraz posiekane zioła, doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

    Polewamy odrobiną oliwy i zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza bulgur Mięta Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować