"taca obfitości" - sałatka grillowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Cukinie i bakłażany pokroić na plastry o grubości 0,5cm,opruszyć odrobiną soli,wymieszać i pozostawić na 5min.,po tym czasie osuszyć.Papryki umyć ,oczyścić z nasionek i pokroić w ósemki,pomidory umyć i pokroić na ćwiartki.
2. Papryki i pomidory grillować na średnim żarze po 3-5min.,z każdej strony - wykładać na tacę.
3. Bakłażany i cukinie grillować po 5min, z każdej strony - wykładać na tacę .Główkę czosnku (nie obierać z łupinek!) przekroić na pół - połówkę grillować po 3min.z każdej strony - wyłożyć na środek sałatki.
4. Z drugiej połówki czosnku,pół ząbki oczyścić i zgnieść,wymieszać z solą i pieprzem,dodać sok z cytryny,oliwę i drobno posiekany koperek - połączyć wszystkie składniki,skropić sałatkę przygotowanym dressingiem.
SMACZNEGO!!!
Komentarze